Borșul de tărâțe – remediu natural și purificator, plin de minerale, vitamine și probiotice

Borsul de tarate – purificator, plin de minerale, vitamine si probiotice – Ingredientul de baza al borsului sunt binecunoscutele tarate de grau. Ei bine, taratele de grau fermentate in apa dau nastere acelui lichid galbui, cu gust acru si efecte terapeutice deosebite: borșul.

Este lichidul tulbure, albicios, cu gust acru si intepator cu care acrim ciorbele noastre, romanesti.

Loading...

Putini stiu insa ca acest lichid are efecte terapeutice deosebite, cu conditia sa fie preparat in mod traditional. Borsul reprezinta un produs natural, care are la baza procesul de fermentatie a taratei. Acest tonic natural contine multe minerale, complexul de vitamine B si multa vitamina C.

Fiind un produs natural, este foarte bogat in enzime. Ingredientul de baza al borsului sunt taaratele de grau, care contin vitamine din grupul B, betacaroten, minerale, aminoacizi esentiali si carbohidrati.

Putin cunoscut in tarile occidentale, la romani (rusii sunt si ei maestri ai terapiei cu bors) exista o sumedenie de traditii legate de virtutile purificatoare si energizante ale acestei licori, considerata in multe zone ale tarii drept magica.

In Bucovina, de pilda, inainte de intrarea in post si inainte de mesele de sarbatori, toate vasele si tacamurile erau clatite in bors si apoi erau binecuvantate cu semnul crucii, ca sa fie “spalate toate relele”.
In Oltenia, se spunea ca borsul cel mai bun este cel facut de oamenii iuti si harnici.

In Moldova, borsul era remediu pentru copiii deocheati, care nu mancau si plangeau des, dar si pentru oamenii “lenesi la mancare si la munca”.

In fine, faima cea mai mare si-a castigat-o borsul prin aceea ca are capacitatea, inca neexplicata de stiinta, ca trezeste omul din betie. Mai mult, el inlatura mai toate simptomele intoxicatiei cu alcool (ale mahmurelii), fiind un remediu fara egal in aceasta directie.

Fie si numai din cele spuse pana acum si deja ne dam seama ca merita sa avem la indemana oricand acest “remediu”, cu precadere in perioadele de sarbatori si chiar si dupa aceea.

Afecțiuni tratate cu borș
Boli respiratorii cronice: bronsita, astm, sinuzita – doua cani de bors baute zilnic ajuta la vindecarea acestor boli si mai ales, preintampina agravarile si recidivele. Se fac cure de cate trei saptamani cu bors, care se bea de obicei cu un sfert de ora inainte de masa.

Adjuvant in tuberculoza – se bea in fiecare zi o jumatate de litru de bors, pe stomacul gol, inainte de mesele principale. Se pare ca anumite substante active din bors blocheaza dezvoltarea bacililor care provoaca aceasta maladie.

Alcoolism – pentru trezirea din betie se beau 1-2 litri de bors dintr-odata.

De asemenea, se bea minimum 1 litru din aceasta licoare a doua zi, pentru a combate simptomele mahmurelii, cum ar fi ameteala, durerea de cap, tremuraturile membrelor, senzatia de voma. Se spune ca cei care beau zilnic bors mult nu mai simt nevoia sa bea alcool.

Indigestie, vomă – se bea zilnic inainte de masa o jumatate de pahar – un pahar de bors.

Oboseală cronică – se bea un sfert – o jumatate de litru de bors dintr-o data pentru revigorarea rapida a organismului si a sistemului nervos.

Reglează glicemia, fiind astfel util persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.

Borșul are si contraindicatii pentru persoanele cu probleme gastrice, care ar putea sa nu il tolereze. De asemenea, consumul de bors nu este recomandat in cazul dispepsiei acide.

Loading...