Ce alimente te-ar implora ficatul să consumi mai des dacă ar putea vorbi?

Ce alimente te-ar implora ficatul să consumi mai des dacă ar putea vorbi? Trăim într-o societate în care aproape nimic nu mai este natural. Suntem înconjurați de toxine și de substanțe nocive. Depinde doar de noi, de alegerile pe care le facem, dacă dorim să avem un stil de viață sănătos sau unul mai puțin sănătos…

Ficatul este un organ vital pentru organism, cu peste 500 de funcții. Nu se poate trăi fără ficat și nici nu poate fi înlocuit cu vreun aparat sau sistem medical (precum dializa în cazul afecțiunilor de rinichi sau inima artificială în cazul problemelor cu inima).

Loading...

Care sunt cele mai importante funcții ale ficatului?

Funcția de procesare, de transformare și de stocare a macronutrienților (glucide, proteine, lipide, fibre, vitamine și minerale), în vederea utilizării acestora de celulele din organism

Funcția de sintetizare a glucozei din acidul lactic – cei care suferă de ciroză au nevoie de perfuzii cu glucoză, întrucât scade nivelul zahărului din sânge (glicemia)

Funcția de metabolizare a produșilor de degradare a globulelor roșii, rezultând bilirubina, care se elimină în bilă

Funcția de sinteză și secreție de bilă

Funcția de procesare și transformare a substanțelor toxice în produși netoxici, eliminați prin bilă

Funcția de metabolizare a alcoolului și a unor hormoni

Funcția de sinteză a proteinelor, necesară pentru o funcționare optimă a organismului

Care sunt cele mai eficiente alimente pentru detoxifierea ficatului?

Așa cum spuneam în titlu, dacă ar putea vorbi, ficatul v-ar implora să consumați mai des alimentele de mai jos:

Sfeclă roșie și morcovi – morcovii sunt bogați într-o compus numit glutanion, o proteină care ajută la detoxifierea ficatului. Atât morcovii, cât și sfecla roșie sunt bogați în betacaroten și flavonoizi.

Roșii – bogate în glutanion. Licopenul din roșii vă protejează și împotriva cancerului la sân, împotriva cancerului de piele sau pulmonar.

Grepfrut – bogat în glutanion, antioxidanți și vitamina C. Contribuie la producerea enzimelor de detoxifiere a ficatului.

Spanacul – stimulează procesele de detoxifiere ale ficatului, fiind de asemenea o sursă bună de glutanion.

Citricele – lămâile, de exemplu, conțin foarte multă vitamina C, motiv pentru care sunt de mare ajutor în sintetizarea substanțelor toxice

Turmeric – condimentul preferat al ficatului, excelent în prevenirea cancerului.

Varză, varză de Bruxelles, broccoli și conopidă.

Legume verzi – sunt bogate în clorofilă, care absoarbe toxinele și stimulează secreția bilei, neutralizează metalele grele, chimicalele și pesticidele.

Sparanghel – un diuretic excelent, contribuind la detoxifierea atât a ficatului, cât și a rinichilor.

Nuci, avocado, ulei de măsline.

Quinoa, mei, hrișcă.

Ceai verde – foarte bogat în antioxidanți.

Cât de frecvent consumați alimentele de mai sus? Sfatul nostru este să începeți să le includeți în dieta zilnică cât mai curând posibil. Ficatul dumneavoastră vă va mulțumi și veți simți acest lucru.

Loading...