Ce e bine să faci în Ajunul Crăciunului pentru bunăstare și sănătate

Crăciunul este cea mai iubită și mai așteptată sărbătoare din an. Se spune că de Crăciun toate dorințele se implinesc. Ziua premergătoare acestei sărbători, Ajunul Crăciunului, se bucură de o pregătire specială.

Acesta este momentul în care facem ultimele pregătiri, însă, pe de altă parte, trebuie să ţinem cont de obiceiurile și superstiţiile care ne-au rămas moştenire, pentru că totul să ne meargă bine.

Loading...

În dimineața de Ajun, se obișnuiește ca oamenii să se spele pe față cu apa în care a fost pus un ban de argint. Acest lucru e se face pentru a respinge bolile în anul următor, dar şi pentru a avea un an roditor.

În ziua de Ajun, pe 24 decembrie, toate pregătirile pe care le fac gospodinele vor „stimula” belşugul casei. Foarte importantă este pregătirea turtelor, colacilor şi covrigilor ce vor fi împărţite ulterior colindătorilor sau care vor fi duse la biserică pentru pomenirea celor morţi.

Nu ar trebui să îţi lipsească de pe masă coşul cu mere. Se spune că dacă mănânci mere în Ajun vei fi sănătos tot anul.

Să nu lipsească plăcinta. Ca să ai un an prosper, toți musafirii trebuie să guste din ea. Și nu uita să pui un ban, un inel și un degetar în placintă. Cine găsește porția cu bănuțul va avea noroc, cel care primește inelul va avea parte de o nuntă, iar cel care dă peste degetar va avea un an înfloritor.

Tot în Ajun există superstiţia să nu se bea rachiu, întrucât se spune că acesta a fost inventat de diavol, care apoi îşi bate joc de cel ce-l bea, zicând că rachiul are întâietate înainte tuturor bucatelor.

În popor se spune că Ajunul Crăciunului presupune un post aspru. E indicat chiar să se ajuneze până se iveşte prima stea de seară, care aminteşte de steaua observată de magii de la Răsărit. Până atunci nu trebuie să se mănânce nimic şi astfel omul va fi sănătos, va avea mult noroc

Superstiţiile păstrate din vechime spun că în Ajunul Crăciunului nu e bine să dai nimic cu împrumut, căci astfel îţi dai afară norocul din casă. Pe de altă parte, tot ce faci – bun sau rău – se va răsfrânge asupra ta. Aşadar, supărarea sau certurile trebuie evitate în această zi de sărbătoare.

O superstiţie spune că, de Ajun, pentru a fi protejat de deochi şi de farmece, se pun în cele patru colţuri ale mesei usturoi şi seminţe de mac. Tot în această zi se fac vrăji împotriva gândacilor.

În Ajun, ascultă colindele şi răsplăteşte-i pe urători cu niște colaci, nuci, mere sau bani. Cel ce nu primește colindătorii și nu îi recompensează nu va avea în viitor recoltă bună și nici belșug în casă.

O altă superstiție privitoare la noroc spune că, dacă nu ai împodobit locuința cu crenguțe de vâsc, vei avea ghinion tot anul.

Potrivit tradiției românești, bradul să nu lipsească. E reînnoire și trainicie. Trebuie să-l pui în același loc ca și anul trecut, altfel ai parte de piedici și scopuri neatinse. Și nu-i tăia vârful.

Loading...