Ce oferi, asta vei primi!

Într-o zi, un om a văzut o bătrână, pe marginea drumului, care avea nevoie de ajutor. A tras în fața Mercedes-ului femeii și a ieșit din mașină. Era îngrijorată, în ciuda zâmbetului de pe față. Nimeni nu s-a oprit să o ajute și se putea observa cât era de înspăimântată, tremura și de frig și de frică.

Bărbatul i-a spus: “Sunt aici să vă ajut, doamnă. De ce nu aștepți în mașină unde e cald? Apropo, numele meu este Adrian Mihai.

Loading...

Ei bine, tot ce pățise era o pană, dar pentru o bătrână, era o situație destul de grea. Adrian s-a oferit imediat să o ajute, iar femeia, a prins curaj și a început să vorbească cu bărbatul. I-a spus că este din Timișoara și nu știe cum să îi mulțumească pentru ceea ce face pentru ea.

Adrian a zâmbit și a închis portiera mașinii. Doamna l-a întrebat cât îi datorează, orice sumă ar fi fost în regulă pentru ea, căci deja începuse să își imagineze ce putea să se întâmple dacă bărbatul nu ar fi oprit. Adrian nu s-a gândit niciodată să îi ceară vreun ban. Nu este un serviciu să ajuți pe cineva la nevoie, iar Dumnezeu știe bine că și el fusese ajutat la nevoie, cândva.

El și-a trăit toată viața în felul acesta și niciodată nu a avut de gând să acționeze în vreun alt mod. Totuși, bărbatul i-a spus femeii că, dacă dorește cu adevărat să-l plătească, data viitoare când vede pe cineva care are nevoie de ajutor, să se gândească la el. A așteptat până când femeia a pornit mașina și a plecat și el. Era o zi rece și deprimantă, dar avea satisfacția că ajutase pe cineva, la nevoie.

La câțiva kilometri distanță, doamna a văzut o mică cafenea. Ea a intrat să își ia ceva de mâncare și a rugat-o pe chelneriță să îi aducă ceva cu care să își usuce părul umed. Bătrâna avea un zâmbet diferit, un zâmbet care nu putea fi șters cu nimic, apoi a observat că chelnerița era însărcinată, în lună destul de mare, așa că se întreba cum mai putea să lucreze și să fie zâmbitoare în același timp, apoi și-a amintit de spusele lui Adrian.

După ce doamna și-a terminat masa, a plătit cu o sută de lei. Chelnerița a mers repede să schimbe banii, dar când să aducă restul, femeia plecase. Apoi, a observat ceva scris pe șervețel. I s-au umplut ochii de lacrimi când a citit ce scria pe șervețel: “Nu-mi datorezi nimic. Și mie mi-a fost greu, iar cineva m-a ajutat. Dacă vrei cu adevărat să îmi dai ceva în schimb, nu lăsa acest lanț de iubire să se încheie la tine. “Sub șervețel erau încă patru hârtii de 100 de lei.

Ei bine, au mai fost mese de șters, boluri de zahăr de umplut și oameni de servit, dar chelnerița a reușit să facă totul cu zâmbetul pe buze. În acea noapte, când s-a întors de la serviciu și a mers la culcare, s-a tot gândit la banii primiți și la ceea ce scrisese femeia pe șervețel. Cum putea să știe femeiea aceea de câtă nevoie aveau ea și soțul ei de bani?

Știa cât de îngrijorat era soțul ei și, în timp ce se pregătea să doarmă, i-a dat un sărut soțului, spunându-i „Totul va fi bine. Te iubesc, Adrian Mihai.”

Există o veche zicală: “Ceea ce oferi, asta vei primi!”

Loading...