Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci câte un kiwi în fiecare dimineață?

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci câte un kiwi în fiecare dimineață? Kiwi nu creste in Romania, dar, ca si marul, este o adevarata „bomba” de vitamine, minerale si fibre alimentare, ceea ce-i confera calitati terapeutice de netagaduit.

Astfel, mancand un kiwi in fiecare dimineata iti vei reduce nivelul trigliceridelor din sange, riscul de formare a cheagurilor de sange si, astfel, vei avea grija de inima ta.

Loading...

Spre deosebire de aspirina, care impiedica aparitia cheagurilor de sange, insa nu fara unele efecte adverse precum inflamatiile si sangerarile la nivelul tractului intestinal, consumul regulat de kiwi aduce numai beneficii.

Fructele de kiwi conţin:

Vitamina C – un fruct de mărime medie poate asigura necesarul zilnic al unui adult; Kiwi conține mai multă vitamină C decât o portocală

Luteina – o substanţă apreciată pentru rolul ei în reducerea riscului de apariţie a cancerului, a bolilor de inimă şi în prevenirea cataractei. Kiwi e considerat a fi fructul cu cea mai bogată sursă de luteină

Fibre – protejează organismul împotriva bolilor de inimă, a diabetului şi cancerului

Cupru – un mineral cu un rol important în perioada de creştere a copiilor, deoarece ajută la întărirea oaselor, la dezvoltarea creierului şi la formarea sistemului imunitar

Potasiu – ajută la buna funcţionare a inimii şi la reglarea presiunii arteriale (un fruct de kiwi conţine mai mult potasiu decât o banană)

Mai conţin vitaminele E, A şi complexul de vitamine B, dar şi alte minerale: calciu, magneziu, fier, seleniu, zinc. Spre deosebire de alte surse de vitamina E, fructele de kiwi au un conţinut redus de grăsimi şi un aport caloric foarte mic, de numai 45-55 calorii.

Kiwi este fructul comestibil al plantelor Actinidia chinensis și Actinidia deliciosa din Asia. Denumirea chinezească este Yang Tao (mura sau strugurele gâștei). Cunoscut original sub denumirea de „agrișe chinezești”.

Istoria „europeană” a fructului a început în Valea Ghang Kiang, din Sud-Estul Chinei, de unde în anul 1847 un membru al Societății Regale de Horticultură din Marea Britanie a trimis primele semințe în afara granițelor țării de origine.

În 1906 a fost plantată și în Noua Zeelandă unde a rodit prima dată în 1910. Aici fructul a fost „rebotezat” cu numele de astăzi, după numele păsării naționale, probabil datorită asemănării ca formă și culoare. Astăzi kiwi se cultivă în Noua Zeelandă, SUA, Italia, Japonia, Franța, Grecia, Spania, Australia și Chile.

Fructul are o formă ovaloidă, de mărimea unui măr mijlociu (7–10 cm lungime și o greutate de circa 80-100 g), cu miezul verde, cărnos, acrișor. Coaja verde-maronie pufoasă (acoperită cu perișori aspri), este comestibilă. Pulpa fructului este cărnoasă, de culoare verde, cu vreo sută de semințe mici, negre, comestibile și viabile, dispuse circular către interiorul fructului. Kiwi este sursă importantă de vitamina C, dar și de vitamina A și vitamina E, de calciu, fier și de acid folic.

Planta de kiwi este foarte sensibilă la ger și la vânt, preferând solurile umede, umbroase și puțin calcaroase.

După recoltare, depozitarea acestor fructe se face în încăperi curate, uscate și fără infestie, în lăzi stivuite și așezate pe grătare, la o temperatură de 12 °C și o umiditate relativă a aerului de 85-90%. În aceste condiții ele pot fi păstrate o perioadă de circa 2-5 săptămâni.

Ştiai că… fructele de kiwi se păstrează la rece, într-o pungă din material plastic, niciodată alături de alte fructe sau legume? … fructele de kiwi se consumă imediat ce au fost curăţate sau se taie în jumătăţi şi se mănâncă cu linguriţa?

Atenție! Persoanele alergice la latex, papaya sau ananas este posibil să prezinte deasemenea alergie la kiwi, datorită prezenței unei enzime numită actinidină.

Loading...