Dulceaţă de ardei iuţi – Reţeta cu care îţi vei impresiona musafirii şi care merge cu friptura

Cu siguranţă că vă veţi impresiona musafirii atunci când o veţi pune pe masă.

Pentru prepararea ei aveţi nevoie de:

Loading...

600 de grame de ardei iuţi

400 de grame de ardei capia sau gogoşari

1 kilogram de zahăr

1 litru de oţet

Cum se prepară?

Folosirea ardeilor capia sau a gogoşarilor în reţetă este opţională. Pot fi înlocuiţi cu ardei iuţi, dar în acest caz dulceaţa nu va mai fi la fel de cremoasă iar culoarea mult mai pală.

Spălaţi bine ardeii iuţi, îi curăţaţi de cotoare, seminţe şi vinişoare şi îi tocaţi cât mai mărunt. Puteţi să-i mărunţiţi în robotul de bucătărie sau chiar să-i treceţi prin maşina de carne.

Folosiţi mănuşi atunci când curăţaţi şi tocaţi ardeii iuţi. În caz contrar riscaţi să vă alegeţi cu iritaţii

Amestecaţi oteţul cu zahărul într-un vas cu fundul dublu şi lăsaţi-l să dea în clocot aproximativ 5 minute – până capătă consistenţa unui sirop de dulceaţă. Adăugaţi ardeii tocaţi mărunt şi mai lăsaţi să fiarbă dulceaţa până se leagă.

Ca să vă daţi seama că este gata, luaţi o lingură de pastă pe care o lăsaţi la răcit. Trebuie să aibă consistenţa uşor cleioasă, să se scurgă uşor pe marginea farfuriei. Dulceaţa fierbinte se toarnă în borcane spălate şi sterilizate, se închide ermetic şi se pune la păstrare la loc uscat.

De ce este sănătos ardeiul iute?

Capsaicina nu numai că oferă ardeiului gustul său iute, dar are de asemenea proprietăţi medicinale care îl fac unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume.

Consumul de ardei iute are nenumărate beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre cele mai importante proprietăţi terapeutice:

Ameliorează inflamaţiile

Datorită capsaicinei, ardeiul iute are puternice proprietăţi anti-inflamatorii. Capsaicina blochează eficient substanţa P, asociată cu procesele inflamatorii din corp. Consumul regulat de ardei iute poate fi o modalitate de prevenţie excelentă împotriva artritei.

Ameliorează durerea

Potrivit noilor cercetări în domeniu, ardeiul iute poate reduce în mod eficient durerea cauzată de artrită, psoriazis şi neuropatia diabetică.

Îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară

A fost demonstrat că ardeii iuţi pot reduce colesterolul şi nivelul de trigliceride sau pot preveni cheagurile de sânge. Culturile care folosesc ardeiul iute în abundenţă au niveluri mult mai scăzute ale bolilor de inimă şi trombozei.

Îmbunătăţesc digestia

Potrivit medicinei Ayurveda, gustul iute stimulează apetitul şi îmbunătăţeşte digestia. Alimentele care sunt digerate bine oferă organimsului nutrienţii necesari şi energie, şi alimentele care nu sunt digerate bine produc toxine. Proprietăţi importante ţinând cont de faptul că digestia este esenţială pentru sănătatea noastră.

Întăreşte imunitatea

Culoarea aprinsă de roşu a ardeiului iute provine de la conţinutul ridicat de betacaroten, sau provitamina A. Doar câteva linguriţe de ardei iute pot oferi organismului o doză suplimentară de vitamina C şi A, care sunt esenţiale în prevenirea infecţiilor.

Loading...