GRATIS centrale la toate apartamentele din Bucureşti

Bucureştenii plătesc mai puţin de jumătate din costul energiei termice, şi, pentru a ţine preţul jos, Primăria subvenţionează an de an, cu sute de milioane de lei, generalizat, toată populaţia oraşului care este racordată la sistemul centralizat. Teoretic, dacă ar strânge banii de subvenţie timp de doi ani, ar putea cumpăra de ei centrale murale pe gaz pentru toate apartamentele din oraş.

Serviciul de furnizare în regim centralizat a energiei termice asigură apa caldă şi căldura în peste 560.000 de apartamente din Bucureşti şi 4.900 de instituţii, la unul dintre cele mai mici preţuri din ţară.

Loading...

Sistemul centralizat presupune producerea de apă fierbinte, în principal în cele patru mari centrale electrice de termoficare (CET) din Bucureşti (Vest, Sud, Progresu şi Grozăveşti) şi apoi transportul şi distribuţia acesteia prin reţelele de conducte ale Radet (954 km în reţeaua primară şi 2.9663 km în reţeaua secundară) până la punctele termice ale Radet şi apoi în apartamente.

Potrivit ultimelor date ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, costul total aprobat al energiei termice din Bucureşti este de 387 de lei/Gigacalorie. Însă preţul final plătit de populaţie este de doar 163 de lei/GCal. Diferenţa este acoperită de Primărie, printr-o subvenţie generalizată.

Strict ipotetic, pe baza unui calcul grosier, dacă această subvenţie nu ar mai fi acordată timp de doi ani, banii cheltuiţi de Primărie ar putea asigura montarea de centrale termice de apartament, pe gaze, în toate blocurile din Bucureşti. Iată de ce.

Potrivit datelor Radet, consumul de energie termică al unui apartament cu trei camere din Bucureşti este de 8,22 Gcal pe an. Subvenţia pentru o Gcal este de 224 de lei, deci, în doi ani, bugetul Primăriei oferă în total o subvenţie de aproape 3.700 de lei pentru acest apartament.

Cu aceşti bani, se poate achiziţiona o centrală termică pe gaze, de generaţie nouă, în condensaţie, care să poată fi montată în respectivul apartament, de o capacitate suficientă pentru a-i asigura confortul termic

Iată cîteva exemple, cu precizarea că am ales emag, cel mai mare retailer online din România, deci preţurile de mai jos sunt mai mari decât în cazul livrărilor angro. Centralele au o putere de 24 kW.

Acestea sunt doar exemple, dintr-o listă care poate fi mai lungă, care arată că preţul unei centrale de apartament a ajuns mai mic decât subvenţia plătită de Primărie în doar doi ani. Calculele pot fi făcute şi pentru celelalte tipuri de apartamente. La două camere de exemplu, care au nevoie, potrivit Radet, de 6,12 Gcal pe an, subvenţia este de 2.740 de lei în cei doi ani. La patru camere, unde necesarul este de 10,52 Gcal pe an, subvenţia în cei doi ani ar fi de circa 4.700 de lei, bani de care se poate cumpăra o centrală cu o putere mai mare, de 30 kW….continuare articol pe ECONOMICA.NET

Loading...