Murăturile: sănătatea la borcan! Sigur nu ştiai că au efecte magice şi ajută la prevenirea multor boli

Murăturile nu sunt doar o tradiţie culinară, o îmbogăţire a meselor din sezonul rece, ci şi un cocteil magic pentru organism, cu beneficii nenumărate! Iată de ce este mai mult decât indicat să mâncăm murături.

Murăturile obţinute cu apă şi sare sunt cele mai puternice şi ieftine probiotice naturale. Pot fi făcute în orice moment, nu neapărat toamna, şi consumate tot timpul anului.

Loading...

Pentru a nu exagera cu consumul de sare, cea mai simplă reteţă de murături în saramură se face prin păstrarea proporţiei de 1 lingură de sare grunjoasă de calitate (Himalaya, sare de mare, sare neagră) la 1 litru de apă.

Apa astfel sărată se toarnă în borcane de sticlă peste legumele sau fructele care urmează să fie murate. Pentru aromă, dar şi cu rol de conservant, se adaugă hrean proaspăt, crenguţe de vişin, boabe de muştar şi piper, tulpini uscate de mărar şi căţei de usturoi.

Procesul de fermentare se face ţinând borcanul la soare timp de 2-3 zile, timp în care compoziţia se agită zilnic. Se păstrează într-un spaţiu răcoros şi uscat, ferit de razele soarelui, sau în frigider, atunci când dorim consumul imediat.

Procesul de fermentare

Prin procesul de lactofermentare prin care trec fructele şi legumele în drumul lor spre murare, bacteriile bune transformă amidonul şi zaharurile naturale în acid lactic.

Alimentele fermentate reînsămânţează flora digestivă cu bacterii benefice (probiotice, bacterii care susţin viaţa). În plus, prin procesul de fermentare este potenţat conţinutul nutritiv al alimentelor.

Rolul probioticelor în organism

Probioticele acţionează pe două planuri. Au efecte asupra sistemului digestiv, prin combaterea constipaţiei şi prevenirea apariţiei diareei.

Consumul lor protejează ficatul şi creşte absorbţia mineralelor, în special a calciului, fierului şi magneziului. Probioticele echilibrează microbiomul.

Microbiomul (sau „creierul din burtă“, aşa cum este denumit de Fabrice Papillon în cartea Creierul din burtă) este un conglomerat format din peste 1.000 de specii de bacterii diferite şi cântăreşte peste două kilograme.

Trăim în simbioză cu aceste bacterii, le oferim masă şi casă, iar ele ne asigură o stare bună de sănătate, participând activ la digestie. De asemenea, intervin în maturizarea sistemului imunitar, prin menţinerea integrităţii mucoasei intestinale.

Relaţia reciproc avantajoasă dintre om şi microbiom se păstrează în contextul în care oferim bacteriilor nutrienţii necesari pentru a se înmulţi şi a ne ajuta la digestie, prin degradarea alimentelor.

Un microbiom funcţional şi activ se păstrează printr-un stil alimentar definit prin combinaţii corecte şi alimente de calitate. Pe de altă parte, probioticele au acţiune modulatoare asupra sistemului imunitar, protejând faţă de apariţia infecţiilor.

Efectele curative ale murăturilor

Consumul de murături obţinute prin fermentare are beneficii asupra întregului organism. Nu ajută doar la reglarea unor procese, ci consumul lor, în cadrul unui stil de viaţă echilibrat, previne şi apariţia anumitor boli.

Nutrienţi preţioşi pentru organism. Vegetalele fermentate sunt surse bune de vitamina K2, care previne apariţia bolilor cardiovasculare, şi de vitaminele din grupul B.

Au grijă de sistemul nostru imunitar. Sunt mai bune decât orice cură de vitaminizare făcută la începutul sezonului rece, dar venite ca o completare a unui stil de viaţă echilibrat, cu somn odihnitor şi suficient, hidratare optimă, sport şi alimentaţie corectă.

Pentru că o bună parte din sistemul nostru imunitar (aproape 80%) se află în tractul digestiv, probioticele din murături au rolul de a dezvolta producţia de anticorpi.

Susţin detoxifierea naturală a corpului. Vegetalele fermentate sunt printre cei mai buni chelatori disponibili, pentru că bacteriile pe care le conţin ajută organismul la eliminarea toxinelor şi a metalelor grele. Acest lucru se face prin îmbunătăţirea tranzitului intestinal şi prin protecţia funcţiei ficatului.

Sunt cele mai ieftine suplimente naturale pe care le avem la îndemână, chiar din natură. Iar comparativ cu variantele lor „la tub“, din farmacii şi drogherii, conţin până la 100 de ori mai multe probiotice!

Microbiomul, populat cu o varietate mai largă de bacterii bune, scade riscul apariţiei obezităţii (pentru că probioticele ajută în mod natural organismul în procesul de slăbire) şi a diabetului.

Delicatesă de sezon rece?

Murăturile nu înseamnă doar castraveţi, gogoşari ori conopidă. În tradiţia multor popoare există alimente fermentate (kimchi din varză şi ridichi în Coreea, sauerkraut în Germania, chiar ouă murate în bucătăria tradiţională chinezească), pentru că, multă vreme, procesul de fermentare a reprezentat o manieră de păstrare şi consum a vegetalelor în sezonul rece, în perioadele în care frigiderul şi congelatorul nu existau, iar industrializarea şi globalizarea nu îşi făcuseră simţită prezenţa.

În sezonul rece, disponibilitatea fructelor şi legumelor proaspete, de calitate, este foarte scăzută. Prin murare, implicit prin procesul de fermentare, nutrienţii prezenţi în vegetalele crude se păstrează şi organismul le foloseşte la adevărata lor valoare.

Loading...