Rețetă de varză murată pentru iarnă, la butoi

Rețetă de varză murată pentru iarnă, la butoi – iată cum se prepară ușor – Ne aflăm în acea perioada a anului în care gosopodinele se pregătesc să pună varză la murat, în butoaie. Vă prezentăm astăzi o rețetă de varză murată, foarte simplă și foarte gustoasă…

Aveți nevoi de următoarele ingrediente:

Loading...

varză

apă

sare grunjoasă, neiodată

două rădăcină de hrean

un știulete de porumb

o legătură de mărar uscat

condimente și ierburi aromatice, în funcție de preferințe

Cum se pune varza la murat, în butoaie?

Se aleg bine verzele astfel încât să fie coapte – de regulă, se culeg după căderea brumei, în apropiere de Sf. Dumitru, 26-27 octombrie. Se curăță verzele de frunzele ofilite și, dacă este necesar, se scobesc de cotor folosind un cuțit. Se așează verzele în butoi una lânga alta, astfel încât să încapă suficient de multe.

Se pun crenguțele de mărar uscat printre verze și se adaugă, de asemenea, boabe de porumb și rondele de hrean (după ce ați curățat rădăcina de coajă).

După ce ați așezat bine varza în butoaie, topiți sarea în apă calduță. Se recomandă să folosiți o cană de sare la o căldare de apă și să amestecați până când sarea se dizolvă bine-bine.

Umpleți butoiul astfel încât verzele să fie bine acoperite de saramură. Timp de două săptămâni, se vântură saramura folosind un furtun sau o țeavă din plastic. Alternativ, se poate scoate saramura într-o căldare și se răstoarnă înapoi în butoi.

Zeama de varză rezultată dupa acrirea verzelor ar trebui să fie limpede și de culoare albă, spre galben. Consumată cu măsură, poate fi un veritabil leac și tratament pentru anumite afecțiuni de sănătate.

Verzele să păstrează în butoi în zeamă. Altfel, se înmoaie și se strică.

Peste puțin timp, veți putea face o salată de varză murată, ideală pentru friptură. Și să nu uităm de sărmăluțele din perioada sărbătorilor sau de varza călită la cuptor…

Voi cum puneți varza la murat? Vrem rețetele!

Loading...