Tractorul 100% românesc va ieși curând pe porțile unei uzine din Reghin, la 15 ani după ce românii uitaseră cum se fac mașinile agricole

Tractorul 100% românesc vine să repare o pierdere de prestigiu pe care industria românească a suferit-o cu niște ani în urmă. Rănile lăsate de falsele privatizări, de dezmembrări și abandonuri par să se vindece încet-încet. IRUM Reghin anunță lansarea unui tractor conceput și produs integral în România.

Uzinele Tractorul Brașov reprezentau pentru noi, românii, o efigie a industriei românești. Cel mai de succes model produs acolo a fost U650, dar acesta era executat după o licență FIAT. Chiar și așa, eram producători și exportatori. Uzina ajunsese să producă 50.000 de unități anual, din care o mare parte era destinată exportului. Avea cca 29.000 de angajați. Contractele erau negociate și încheiate la nivel de stat.

Loading...

După 1989, Tractorul a pierdut piața. Noile autorități nu mai au în cap decât un singur lucru: să câștige și următoarele alegeri. Cât despre contracte economice și investiții în retehnologizare, nici intenție, nici competență. Tractorul intră într-o perioadă de privatizare simulată, este divizat în mai multe unități, datoriile cresc, producția scade. Până când, în 2007, Uzinele Tractorul Brașov se vând ca teren + fiare vechi unui dezvoltator imobiliar, pentru construirea unui complex rezidențial. Și așa s-a încheiat epopeia tractorului agricol în România.

În acest timp, la Reghin, își vedea de treabă IRUM, producător de utilaje forestiere, înființat în 1953. În 1969, uzina a început să producă și tractoare forestiere. În 1999, uzina are, deja, capital integral privat. Asimilează și producția de utilaje agricole, iar acum reușește să aibă și produsul vedetă: tractorul agricol.

Secretul reușitei nu este deloc secret. Ca să nu mai aștepte de la stat, IRUM și-a dezvoltat propria divizie de cercetare și proiectare. Își produce 70% din componente, urmând să ia, probabil, de la alți furnizori părți textile, din cauciuc și geamuri. În rest, își pot calibra producția pe compartimente, o pot regla în funcție de cerere și, mai ales, nu au de plătit licențe.

Cu cei aproape 500 de angajați, IRUM Reghin realizează o cifră de afaceri anuală de afaceri de 20 milioane €. (Sursa: Ziarul Financiar)

Noul tractor va fi echipat cu un motor Diesel stagiul IV, cu o capacitate de 3.4 l dezvoltând 102 CP și un cuplu maxim de 430 Nm. Acest tractor este destinat atât fermierilor români, cât și celor din alte țări europene.

„Anul Centenarului este un bun moment să oferim o soluţie integral românească, într-o categorie de piaţă unde nu mai avem soluţii de mai bine de 15 ani. În toamna acestui an pregătim lansarea oficială a primului tractor agricol 100% românesc, marca IRUM“, a declarat Mircea Eugen Oltean, director general al IRUM Reghin.

Mihaela Serea

Foto: IRUM Reghin

Loading...