Uleiul de Sunătoare – atât de valoros încât nu trebuie să lipsească din nici o casă

Uleiul de sunătoare este unul din cele mai valoroase uleiuri medicinale pe care le putem prepara singuri în casă. Nu trebuie să lipsească din nici o gospodărie, spunea terapeuta austriacă Maria Treben.

Sunătoarea se găsește toată vara, în zone de deal, munte și câmpie. Se culeg pe soare. Dacă nu aveți posibilitatea să o culegeți direct din natură, o puteți procura de la magazinele naturiste, sub formă de ceai.

Loading...

Pentru a prepara în casă ulei de sunătoare aveți nevoie de planta uscată (flori și frunze) și un ulei vegetal de calitate. Cel mai bun este uleiul de măsline extra-virgin.

Terapeuta Maria Treben spune că pentru arsuri, cel mai bun este uleiul de in. Acesta se poate găsi la magazinele naturiste.

Ulei de sunătoare – rețetă

Rețeta pe care v-o prezentăm aparține bine-cunoscutei botaniste Rosemary Gladstar. Uleiul de sunătoare se prepară din flori (70%) și frunze (30%).

După ce le-ați cules, lăsați-le să se usuce câteva ore, astfel încât să se elimine umezeala din ele, apoi puneți-le într-un borcan de sticlă (până la gură). Turnați peste plante ulei de măsline, care trebuie să depășească nivelul plantelor cu 3-5 cm. Închideți ermetic și plasați borcanul într-un loc însorit și călduros. Așteptați ca plantele să se macereze în ulei timp de 2-6 săptămâni, agitând recipientul zilnic.

Uleiul este gata când a căpătat o nuanță roșiatică, sângerie. Strecurați-l și păstrați-l în sticluțe, în locuri răcoroase și întunecoase. Poate rezista și 2 ani de zile.

La ce putem folosi uleiul de sunătoare

răni proaspete, răni deschise

dureri cauzate de răni

hematoame

inflamația ganglionilor

ten aspru

dureri de spate, lumbago

dureri de sciatică

dureri reumatice

arsuri, opăriri

arsuri solare

dureri de burtă la copii, colici (se masează burtica)

rigiditate musculară

dureri musculare

hemoragii

contuzii

acnee

ulcere

umflături

piele uscată, crăpată, descuamată

Uleiul de sunătoare poate fi folosit și intern.

Amestecați 10-15 picături cu 1/2 linguriță de apă și consumați amestecul pentru ameliorarea durerilor de stomac, pentru colici, inflamații intestinale, enurezis (la copii și adulți), exces de mucus în plămâni.

Precauții

Evitați expunerea la soarea după ce ați folosit alifie, ulei sau alte preparate cu sunătoare, deoarece aceasta poate cauza fotosensibilitate (sensibilitate la lumina soarelui).

Loading...