Verdens Beste – cea mai bună PRĂJITURĂ DIN LUME. Reţeta desertului naţional norvegian

Verdens Beste a fost votată prăjitură naţională a Norvegiei. Cea mai bună prăjitură din lume are două blaturi subţiri pe baza de unt şi o bezea crocantă presărată cu fulgi de migdale prăjite, iar crema este una pufoasă de vanilie şi frişcă.
INGREDIENTE pentru blat (tavă 40×30 cm)

100 gr unt la temperatura camerei

Loading...

100 gr zahăr

100 gr făină

un plic praf de copt

4 gălbenuşuri

4 linguri lapte

Ingrediente pentru bezea

4 albuşuri

100 gr de zahăr

1 linguriţă zeamă de lamaie

100 gr fulgi de migdale

Ingrediente pentru crema

4 gălbenuşuri

20gr amidon

20 gr făînă

100gr zahăr

450ml lapte

5 gr gelatină + apă rece

300ml smântână pentru frişcă (foarte rece)

PLAN DE LUCRU – cea mai bună prăjitură

Pentru început prajim uşor fulgii de migdale. Îi punem într-o tigaie şi lăsăm câteva minute pe foc, amestecăm din când în când pentru a nu se arde.

Pentru prepararea blatului, mixăm untul la temperatura camerei împreună cu zahărul, până când obţinem consistentă unei creme.

Adăugăm pe rând gălbenuşurile şi mixăm, apoi turnam făînă amestecată cu praful de copt (cernute) şi mixăm. La final adăugăm şi laptele şi omogenizam până obţinem aluatul.

Întindem aluatul într-o tavă (40x 30 cm). Am folosit o formă dreptunghiulară cu pereţii detasabili. Acoperim cu o hârtie de copt fundul tăvii. Apoi distribuim uniform aluatul obţinut.

Pentru bezea, mixăm albuşurile cu un praf de sare şi zeamă de lămâie, iar spre final adăugăm zahărul şi mărim viteză şi mixăm până obţinem o spumă fermă.

Întindem spumă de albuşuri peste blatul de gălbenuşuri, nivelăm apoi adăugăm fulgii de migdale.

Lăsăm la cuptorul încins la 170 grade pentru 25 minute. Apoi scoatem din cuptor tavă şi lăsăm blatul să se răcească complet apoi îl desprindem cu grijă de pe hârtia de copt şi îl porţionăm în 2 jumătăţi de dimensiuni 30x 20 cm

Prepararea cremei o începem prin hidratatrea gelatinei în 2-3 linguri de apă rece. Punem laptele pe foc şi îl lăsăm să ajungă la punctul de fierbere, apoi luăm de pe foc. Într-un bol mixăm gălbenuşurile împreună cu zahărul

Adăugăm făînă amestecată cu amidonul şi mixăm în continuare. Turnam în fir subţire laptele peste acest amestec şi mixăm la viteză mică. Punem la foc mic şi amestecăm continuu până obţinem consistentă unei budinci (creme patissiere).

Lăsăm crema să se răcorească câteva minute, apoi punem pe foc mic gelatină pentru a se dizolvă cristatele ( fără a ajunge la punctul de fierbere, pentru că îşi pierde proprietăţile). Adăugăm gelatină dizolvată în crema călduţă şi amestecăm uşor.

Lăsăm crema să se răcească până ajunge la temperatura camerei. Apoi incorporam uşor cu o spatulă de silicon, frişcă bătută. Adăugăm mai întâi câteva linguri apoi restul şi incorporam.

Lăsăm la frigider 15- 20 minute (că să se mai întărească puţîn, crema este destul de moale) timp în care mai amestecăm pentru a nu începe să se coaguleze gelatină. Apoi distribuim uniform toată crema pe o jumătate de blat.

Acoperim cu cealaltă jumătate.

Lăsăm prăjitură la rece pentru cel puţîn 4 ore pentru a se întări crema.

Poftă bună la cea mai bună prăjitură din lume!

Loading...